Boerenmelk met dikke, dikke room.

Aan de rand van de Ooipolder ligt het boerenbedrijf van Mieke en Paul. Hier lopen ongeveer 30 Holstein Friesian koeien zo veel mogelijk buiten, in de biologische wei. Anders dan bij veel andere boeren mogen deze koeien hun horens houden. Volgens Paul en Mieke zijn ze dan toch “meer koe”.

’s Nachts worden de koeien binnengehaald. Ze slapen luxe, op een hoog strobed in een moderne potstal. Dit is een oude stalvorm waar de koeien op stro leven. Elke dag wordt de strolaag aangevuld en zo krijg je 1 à 2 keer per jaar een mooie laag gecomposteerde stro en mest cadeau. Deze wordt over de landerijen uitgereden om langzaam te verteren en al het bodemleven van voedsel te voorzien.

Langzaam is een belangrijk woord op de boerderij. Langzaam betekent dat gras en kruiden in de wei de tijd krijgen te groeien en smaak te ontwikkelen. Gezond voer, waarmee een gezonde koe hele lekkere melk kan maken. Natuurlijk worden ook deze koeien wel eens ziek. Ze krijgen dan uitsluitend homeopathische medicijnen. Zo komt er dus nooit antibiotica in de biologische melk, kaas of kwark.

Elke week maakt boer Paul een stop bij Traiteur de Oorsprong. Grote emmers, tot de rand gevuld met schuimende, verse boerenmelk en goudgele boerenkazen worden de koelcel ingereden. Elke keer krijgen we weer een glimlach op ons gezicht!

Boerenmelk of rauwe melk is een feest om te gebruiken in de keuken. Boerenmelk is volvet en het vet in de melk is niet gehomogeniseerd (in hele kleine vetbolletjes opgedeeld). Hierdoor kunnen we het in de keuken prima gebruiken om soepen te maken en deze bijvoorbeeld te binden met roomboter of met aardappelen. Dit geeft deze producten de karakteristieke volle smaak.

Mocht je zwanger zijn en je zorgen maken over het gebruik van rauwe melk, wees dan gerust. Alle melk in onze producten wordt bij de bereiding gekookt en is daardoor veilig voor moeder en ongeboren kind.

Wil je meer weten over de manier van werken van Mieke en Paul? Bezoek dan hun bedrijf online, via www.groenhouten.nl. Je kunt ook op bezoek bij het boerenbedrijf met eigen winkel. Kijk wel even goed wanneer de winkel open is.

← Terug naar het overzicht