Kliekjesdag! Een (over)schot in de roos.

In een samenwerking met Udea en de Wageningen UR hebben we afgesproken hoe we op een duurzame manier om zullen gaan met voedselresten. Voedselverspilling is een groot probleem. Als Traiteur de Oorsprong zijn ons daar zeer bewust van. Ook onze leverancier van biologische producten Udea heeft daar dagelijks mee te maken.

Zelf schrijven ze er het volgende over:

‘Niet alleen bij consumenten wordt er voedsel weggegooid, ook bij Ekoplaza hebben wij
ermee te maken. Elke dag komen in het magazijn grote hoeveelheden groenten en fruit
binnen. Deze gaan zo snel mogelijk naar de winkels, zodat je altijd verse waar kunt kopen. Ondanks een goede afstemming, komt het helaas wel eens voor dat er meer ingekocht wordt dan dat de winkels kunnen verkopen. Na een paar dagen zijn deze overrijpe – en overheerlijke! – producten afgekeurd voor de verkoop omdat we niet kunnen garanderen dat je ze thuis nog een aantal dagen kunt bewaren. Maar ze voldoen wel degelijk aan de gewenste kwaliteitseisen en zijn 100% veilig voor consumptie. Eeuwig zonde dus om daar niets mee te doen!’

Hierop inspelend zijn we het concept ‘Kliekjesdag’ gestart, waardoor we de overgebleven producten verwerken in een groentesoep en een frittata. Elke week leveren wij dan ook een andere groentesoep en een andere frittata, afhankelijk van het aanbod. Denk aan een heerlijke frittata met venkel of doperwten of een heerlijke rijke groentesoep met broccoli.

Het project staat erg in de belangstelling en slaat erg aan. Fijn dat wij, op onze manier, ons steentje kunnen bijdragen aan voedselverspilling.

← Terug naar het overzicht